danila_interviu

La începutul iernii ne-am întâlnit cu Ionuț Dănilă, trainer ITst, programator .NET și colaborator al Facultății de Informatică Iași, care ne-a spus câteva cuvinte despre experiența lui de trainer și programator.

 

Care a fost prima ta întâlnire cu programarea?

Programarea… Pe vremea când vârsta mea era formată dintr-o singură cifră, o încurcătură cu cheile de acasă m-a lăsat fără posibilitatea de a descuia ușa apartamentului, așa că m-am așezat confortabil pe banca din fața blocului și m-am apucat de… așteptat. O doamnă de la parter m-a văzut și m-a invitat la dânsa, ca să nu stau singur în fața blocului.

Așa am făcut cunoștință cu primul calculator, care stătea mândru (datorită dimensiunilor destul de impresionante) în sufrageria doamnei. Monitorul era alb-negru, unitatea cârâia, iar mouse-ul (sau ceva de semăna a mouse) era pătrățos. Dintr-o dată toată supărarea mea se transformase într-o mare bucurie, iar uimirea mea devenea și mai mare… Pe calculator era deschis un joc cu niște șoricei care trebuiau să mute câteva pătrățele pentru a ajunge la cașcaval, în timp ce încercau să se ferească de o pisică. Țin minte că, în timp ce deslușeam tainele jocului, întrebarea care mă frământa era „Cum pot să fac și eu așa ceva…?”.

Atunci m-am întâlnit prima dată cu programarea, sau mai bine zis, cu ideea de programare. În clasa a VI-a am început să lucrez la situri web, scriind cod HTML și CSS. Mai târziu am lucrat în limbaje compilate (Pascal și C++) și așa a început aventura de programator.

 

Care a fost prima ta aplicație „serioasă”, realizată până la bun sfârșit?

Prima aplicație „serioasă”, pe care am finalizat-o, a fost atestatul de la finele clasei a XII-a. Era o aplicație demonstrativă pentru un distribuitor de energie electrică. Partea de administrare era simplă (punctul forte era generarea de facturi), dar partea interesantă pentru mine era interfața. Aplicația o realizasem în Visual FoxPro 9 SP2, ultima versiune de FoxPro pe care a lansat-o Microsoft. Am lucrat atunci mult cu API-uri de Windows pentru a implementa ferestre translucide pe baza “Aero Theme”. Acea aplicație a fost punctul de pornire.

 

Iar după ai ales Informatica?

Știam tot timpul că voi alege Informatica. În timpul liceului nu prea m-am ocupat cu altceva în afară de programare. Făceam situri pentru proiecte europene, aplicații de gestiune a elevilor pentru școli sau proiecte pentru atestate. Alegerea facultății a fost destul de simplă: știam că la AC se face multă matematică, iar eu cu matematica mă certam destul de des și rar ne înțelegeam, așa că am ales Facultatea de Informatică. Am învățat multe lucruri aici.

 

Ți-a plăcut facultatea, cum a fost perioada studenției tale?

În prima săptămână când am venit la facultate membrii ASII recrutau boboci în holul de la intrare, toți îmbrăcați în tricouri roșii, era greu să nu îi remarci. Unul dintre ei m-a întrebat „Tu știi ce înseamnă ASII?”. Nu aveam nici cea mai mică idee, dar am găsit repede răspunsul în banner-ul mare care era afișat pe balustrada de la etajul 1. M-au întrebat dacă vreau să mă înscriu și, după ce mi-au explicat că nu reprezintă un partid politic, într-un final am ajuns membru al departamentului PR&Media, iar între 2011 – 2012 coordonator al aceluiași departament.

În perioada de coordonator membrul lunii a fost, de fiecare dată, un reprezentant PR&Media, iar ASII a avut cea mai mare creștere datorită implicării de care au dat dovadă toți membrii și a dorinței noastre de a duce la capăt, cu succes, proiectele. Acea perioadă a însemnat prima experiență națională a proiectului FII Competition și prima variantă a proiectului FII Practic, la care am ținut și training-uri.

Studenția mea a fost frumoasă și plină de aventuri!

 

Un sfat pentru actualii studenți?

Profitați de toate oportunitățile pe care le oferă facultatea. Aici mă refer la oportunități Erasmus, mergeți și experimentați cultura altor țări, să vedeți pe propria piele cum unele lucruri sunt, sau poate nu, mai bune decât la noi.

Să nu stați tot timpul în fața calculatorului, a tabletei sau a telefonului. Noi, programatorii, facem asta involuntar, suntem mereu înconjurați de tehnologie, vrem să avem mereu ultimele gadget-uri și să testăm cele mai noi aplicații sau jocuri.

Înscrieți-vă într-o asociație studențească, în care să vă dezvoltați personal și să vă simțiți ca într-o familie. Învățați să vorbiți în fața unei adunări, faceți cunoștință cu oameni noi, persoane care lucrează deja în industrie, sau persoane care lucrează în alte domenii, total diferite de IT. Dar mai ales… faceți-vă prieteni. Prieteniile pe care le faceți în facultate vor dura mulți ani și… chiar găsiți persoane cu interese comune.

 

Dacă tot ne-ai povestit despre facultate, iar tu ești, pe lângă trainer ITst și colaborator al Facultății, poți să ne spui diferențele dintre aceste două meserii?

Diferențe între a fi trainer sau laborant (colaborator) nu prea sunt. Mereu încerci să explici materia cât mai bine și încerci să te faci înțeles. Diferențele apar din perspectiva studenților. Laboratoarele din cadrul facultății sunt, de cele mai multe ori, obligatorii, iar oamenii, atunci când se simt obligați, nu prea fac lucrurile din plăcere. La un training vin persoane care chiar doresc să se pregătească în acel domeniu, care vor să învețe lucruri noi și atunci nivelul de atenție este mai ridicat decât cel din laborator.

 

Iar diferența între o carieră în industrie și una academică?

Din punctul meu de vedere, o carieră academică înseamnă cercetare, articole scrise pentru reviste internaționale și participare la multe conferințe. Înseamnă să fii dedicat obiectului de studiu pe care l-ai ales,  pentru că vei preda an de an aceeași materie, chiar dacă mai adaugi sau mai schimbi, bazele rămân aceleași. Trebuie să ai multă răbdare și să te asiguri că bazele au fost înțelese de studenți.

O carieră în industrie implică responsabilitate, proiecte diverse, clienți care se răzgândesc peste noapte, stres și dezvoltare profesională continuă, în timpul liber. Nu ai cum să te plictisești. Trebuie să stai la curent cu tot ce e nou în industrie, și nu doar pe nișa ta. Cariera în industrie aduce beneficii pe partea profesională, în timp ce o carieră academică aduce beneficii pe partea personală.

 

Ce te-a determinat să devii membru ITst? 

Oamenii care mi-au fost colegi în ASII, în perioada în care am fost membru și coordonator, sunt aceleași persoane alături de care lucrez acum și în ITst. Sunt prieteni alături de care am realizat proiecte frumoase, sunt oameni cu idei, care doresc să aducă un plus industriei IT. Ce m-a determinat să țin training-uri în ITst este lipsa mare de programatori în industrie pe .NET. Această lipsă se datorează faptului ca .NET-ul a devenit, din păcate, opțional la Facultatea de Informatică, iar absolvenții care vin la interviu sunt nepregătiți pe partea practică.

 

De ce .NET? Ar fi putut fi Java sau orice altceva?

Deși .NET-ul are o sintaxă similară cu JAVA, are mult mai multe funcționalități. Poți lucra pe desktop, mobile sau web doar cu câteva cunoștințe de bază în ale programării. Mulți vor spune că poți realiza aceste lucruri și în JAVA. Da, așa este, doar că în JAVA trebuie să ajungi la un alt nivel de programare (Java Enterprise), iar pe .NET le poți realiza “out-of-the-box”.

Mai nou cu .NET poți rula aplicații pe XBOX sau pe orice dispozitiv cu Windows 10 (vezi Raspberry Pi), un programator având oportunitatea să lanseze aceeași aplicație pe mai multe platforme. .NET-ul este foarte răspândit printre programatori în alte țări, din păcate la noi nu așa de mult, este o platformă intuitivă, ușor de învățat, oferă mult suport dezvoltatorilor și a devenit până și open source.

 

Un moment cheie din cariera ta?

Primul interviu pe care l-am avut la o firmă de IT este cu siguranță un moment cheie. L-am dat chiar de ziua mea (cândva prin mai), nu știam la ce să mă aștept, nu aveam niciun fel de experiență și a trebuit să le și spun că pot începe să lucrez doar după ce îmi dau licența (undeva prin iulie). Din fericire m-au selectat și am început primul meu job pe 16 iulie.

 

Încurajezi munca în timpul facultății? 

Sunt de acord cu stagiile din timpul verii, nu sunt de acord cu serviciul în timpul facultății, decât dacă este necesar pentru menținerea la facultate. Este important ca studenții, înainte să meargă să se angajeze, să facă un stagiu, să vadă exact cum se desfășoară munca într-o echipă și într-o firmă de IT, chiar dacă stagiul este plătit sau nu, importantă fiind experiența. Este la fel de important ca studenții să își termine facultatea, să treacă de anul 3 și să își dea seama că obiecte precum Securitatea Informației sau Tehnici de Proiectare și Analiză a Algoritmilor îi vor ajuta foarte mult în viitor, chiar dacă atunci par complicate și greu de trecut în restanță, important este să se cunoască bazele fiecărui obiect nou care se predă.

 

Oriana Oniciuc,  Adriana Tudorache

Categories: Interviu

0 thoughts on “Interviu – Ionuț Dănilă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Interviu

Interviu – Andrei Diaconu

Probabil cel mai sigur mod de a afla cum să înveți este să-i întrebi pe cei care îi învată pe alții – din acest motiv am decis sa discutăm, în cadrul unui interviu, cu Andrei Read more...